Page 1 of 1

Toevallig iemand hier met wat diepere kennis over CV's ?

Posted: Mon May 14, 2012 9:40 pm
by Richard
Ik heb wat vraagjes ivm een aanpassing op mijn centrale verwarming. Heeft iemand toevallig technische kennis over thermostaten en de (samen)werking daarvan met de CV ?

bvd

Posted: Tue May 15, 2012 1:51 pm
by Matra69
voor zover ik weet, thermostaat hoger verwarmingsketel springt op, thermostaat lager ketel springt uit maar daar ben je ook niet verder mee geholpen vrees ik...

Posted: Tue May 15, 2012 1:58 pm
by Richard
:D niet mee geholpen maar altijd handig om te weten :D

Posted: Tue May 15, 2012 5:43 pm
by Muddy Bandit
Jij stuurt de thermostaat aan (geprogrammeerd of handbediend), de thermostaat stuurt de ketel weer aan... gaat meestal via 2 dunne draadjes in de kleuren blauw-rood of blauw-zwart.
Maar wat moet je er van weten?

Posted: Tue May 15, 2012 7:47 pm
by benny
je hebt 3 thermostaten.
1. Deze die de maximum warmte regelt van het water in de brander
2. Deze die de waterpomp stuurt wanneer het water in de brander een minimum temperatuur heeft
3. Deze die vanuit de kamer warmte vraagt aan de CV

Posted: Tue May 15, 2012 8:25 pm
by Richard
het geval is deze, ik heb een Nefit Economy ketel. Dit is een modulerende ketel met daarbij een modulerende thermostaat. Ook heb ik een buitenvoeler.

Over mijn Nefit klok thermostaat ben ik niet tevreden. Ik kan hem programmeren, maar als ik een dag vrij neem kan ik hem bijvoorbeeld niet vertellen dan hij af moet wijken van zijn schema. Ik moet hem dus altijd met het handje aanpassen.

Ik lees over modulerend dat het maar de vraag is of dit zuiniger is. Het voordeel zal hem voornamelijk zitten in het langer meegaan van de brander doordat deze niet altijd voluit gaat.

Verder werkt mijn ketel / thermostaat met stook lijnen, dat vind ik een drama, ik snap niet wat hij doet. Ik zou zeggen, als ik het 20 graden wil hebben, stook tot 20 graden en stop dan. Nu zie ik vaak dat het op temp is en de kachel nog brandt.

Verder heb ik wat extra info op de thermostaat. Ik kan zien als de ketel actief is, dat er water wordt getapt of al er een storing is. Verder kan ik ook de buiten temp voeler uitlezen, maar dat gebruik ik nooit.

Nu zag een een draadloze, op afstand bedienbare thermostaat van 3M

http://radiothermostat.com/support.html

Goed te programmeren, op afstand over het internet te bedienen (wat handig kan zijn ik woon alleen en moet nogal een plotseling overwerken). Past op alle systemen zegt men.

Het is een USA model, dit wil iig zeggen dat ik mijn tweedraads thermostaat waarschijnlijk niet direct kan aansluiten. Ik moet met een relais gaan werken.

Ook zal ik daarmee wel display info kwijtraken (watertap etc) dat maakt mij op zich niet zoveel uit.

Wat ik mij afvraag is of het effect zal hebben op de ketel. Doet bijvoorbeeld de thermostaat iets met de buiten temp gegevens of is dit puur informatief en regelt de ketel dit zelf allemaal ?

Posted: Tue May 15, 2012 9:48 pm
by benny
Zo ver gaat mijn kennis niet. Ik kan je niet verder helpen.

Posted: Tue May 15, 2012 11:55 pm
by Muddy Bandit
Oei, dat klinkt allemaal behoorlijk nieuwerwets...
Ik weet dat die buitenvoeler er is om het stookgedrag zo efficiënt mogelijk te laten verlopen, de computer van de ketel rekent dat allemaal precies uit.
En datzelfde computertje rekent ook precies uit hoe de binnentemperatuur het meest efficiënt behouden, opgebouwd of afgebouwd kan worden, dat zijn die stooklijnen.



Ik heb destijds (ca. 10 jaar geleden) een Nefit HR combi-ketel geplaatst, en daar zat toen ook een programmeerbare thermostaat bij.
Maar tot mijn grote verbazing verstookte deze ketel bijna net zoveel gas als het 15 jaar oudere exemplaar met handbediende thermostaat. :o

Ik heb toen die programeerbare thermostaat weer vervangen voor een ouderwetse draaiknop, en daar werd de nieuwe ketel voor mij opeens een heel stuk stookvriendelijker van.


De draaiknop staat hier meestal op zo'n 16 graden, en als iemand dat te koud vindt draait die de knop maar verder (of doet een trui extra aan :lol: )... gebeurt in de praktijk echter pas tegen de avondschemering of bij kil weer.

Posted: Wed May 16, 2012 8:16 am
by JV
Nieuwerwets voor thuis. Op kantoor hadden wij zo'n installatie al in de 70-er jaren.
Wij hebben sinds 2 jaar een nieuwe ketel plus bijbehorende thermostaat. Is wel zuiniger, denk ik.
Maar aangezien wij een oud huis hebben, met ingewikkelde en parallelle watercircuits, heeft het moduleren van deze nieuwe ketel tot gevolg dat het - letterlijk- eindeloos duurt voordat het huis op temperatuur is. En dat moduleren lijk je niet uit te kunnen schakelen.
Als iemand weet hoe je dat zou kunnen doen en het mij wil vertellen, houd ik mij warm aanbevolen.

Daarnaast is de nieuwe thermostaat alleen per hele graad instelbaar, waar de oude fijner af te regelen viel. Kortom, het comfort is duidelijk achteruit gegaan.

Posted: Wed May 16, 2012 9:21 am
by benny
De nieuwe ketels worden bijlange niet zo warm als de oude. Aangezien bij oude installaties de watertemperatuur berekend is op 70° of zelfs meer, is het niet evident om een nieuwe computergestuurde brander te plaatsen als vervanger,want die werken maar op 45° als ik mij niet vergis. Dus die moeten langer werken voor hetzelfde opwarming van een ruimte. En volgens de buitentemperatuur wordt uw huis sneller of trager opgewarmd (warm buiten: trage opwarming, koud: snellere opwarming. Dat noemen ze met een chiquer woord: comfortabeler).De radiatoren moeten minstens 30% groeter zijn tov een oude installatie. Met al die computesturingen op die branders, dat noem ik commerciële prietpraat, om meer te kunnen vragan, dan het in werkelijkheid waard is. De slogan heden ten dage is: hoe ingewikkelder de uitleg, hoe meer de mensen geloven dat het meer mag kosten.

Posted: Wed May 16, 2012 5:31 pm
by JV
We hebben de watertemperatuur al opgehoogd en dat is gelukkig wel instelbaar, maar dat geeft onvoldoende resultaat.
En inderdaad is de installatie redelijk complex, zodat zelfs de installateur er zonder ruggespraak niet uit kwam.

Posted: Fri May 18, 2012 3:52 am
by oetker
Heel mooi allemaal die techniek, maar het werkt allemaal voor geen meter.
Gezien de verhalen die ik zo links en rechts hoorde heb ik gekozen voor een ketel die veel kan maar waar je niets van hoeft te gebruiken.
Ik heb de hele installatie zelf berekend en gebouwd zowel bij mezelf als bij mijn zoon en mijn dochter.
Daarvoor zijn Intergas HR 22 modulerende ketels gebruikt met de hand instelbare Honeywel electr. draaithermostaat (voor modulerende ketel).

Alle 3 de huizen werden voorheen nog door kachels gestookt en het verbruik is ongeveer hetzelfde gebleven in alle 3 de huizen met dit verschil dat nu alle verdiepingen verwarmd worden dus zeker zuiniger geworden.
De watertemperatuur is normaal gesproken door mij ingesteld op max 68 graden, (max temp dat HR werkt), maar meestal regelt de ketel zelf terug richting 50 graden.
Als het harder als 8 graden vriest dan regel ik de watertemperatuur naar een hoger maximum. (80 graden).
De ketel blijft zel bepalen, maar als meer warmte nodig dan stookt die wel door.
De huizen zijn perfect warm en nieuw allemaal rond de €2000. materiaal gebouwd incl ketel behalve bij mijn zoon waar ik gebruikte materialen heb gescharreld.
Die installatie heeft €960.- gekost.

Van Vogel zijn er apparaatjes in handel van een paar 10tjes.
Die kun je op een telefoon met simkaartje aansluiten.
Als je belt dan kun je daar een relais mee schakelen.
Als je dan weet wanneer je naar huis gaat dan bel je gewoon je cv ketel.
Ik heb nog 2 van die dingen liggen maar vond het achteraf een beetje onzin.
Als goede oud Hollandse boy hoef ik niet tot het uiterste verwend te worden.
Als je zo'n ding wil kan je hem krijgen.
Het ligt hiet toch maar.
Ik zou in ieder geval die buiten therrmometer vergeten.
Die heb ik nog nergens goed zien werken.

Groet Herman

Posted: Fri May 18, 2012 10:12 am
by JV
Wij hebben de watertemperatuur op max gezet (85 graden). Maar dat is niet voldoende.
Probleem is waarschijnlijk dat er verschillende watercircuits zijn, met als gevolg dat de ketel al snel lager gaat branden terwijl verder weg gelegen delen van het huis nog niet op temperatuur zijn.
Hoe het zij: bij een beetje serieuze vorst is 24 uur p/d stoken de enige manier om het huis warm te krijgen, en dat was niet de bedoeling.

Posted: Fri May 18, 2012 12:43 pm
by benny
Staat de circulatiepomp op maximum?

Posted: Fri May 18, 2012 9:23 pm
by oetker
JV wrote:Wij hebben de watertemperatuur op max gezet (85 graden). Mar dat is niet voldoende.
Probleem is waarschijnlijk dat er verschillende watercircuits zijn, met als gevolg dat de ketel al snel lager gaat branden terwijl verder weg gelegen delen van het huis nog niet op temperatuur zijn.
Hoe het zij: bij een beetje serieuze vorst is 24 uur p/d stoken de enige manier om het huis warm te krijgen, en dat was niet de bedoeling.
Dan za lje de capaciteit in de ruimte met thermostaat moeten minderen.
Het is normal gesproken niet de bedoeling om te dempen in ruimtes waar gemeten word, maar als de installatie niet in balans te krijgen is op HR werking (lage temperatuur water) dan zal je wel moeten.
Je kunt bvb op 1 van de radiatoren een thermostaat plaatsen waardoor de ketel wel door moet.
Misschien is de stooklijn ook nog wel anders te krijgen door de pomp constant telaten lopen met constante watertemeratuur van bvb 60 graden of minder.
De andere ruimtes dan afdempen met thermostaten.
er zijn meestal meer wegen die naar Rome leiden.

Groet Herman

Posted: Sat May 19, 2012 8:53 am
by JV
De circulatiepomp staat al hoog.

En de thermostaat staat in de huiskamer en dat is nu juist de ruimte die niet warm genoeg wordt, terwijl dat voorheen met minder geavanceerde apparatuur geen probleem was.
Hoger zetten van de thermostaat levert niks op; daarin zit het kennelijk niet. De installatie heeft - als het serieus vriest - om onduidelijke redenen zo'n 24 uur of meer nodig om de ruimte op temperatuur te krijgen.

Posted: Sat May 19, 2012 9:55 am
by benny
Thermostatische kranenplaatsen op de radiatoren behalve in de badkamer.